marți, 19 noiembrie 2013

Psihologie de cartier partea I

Dragi cititori/cititoare/eu,

In acest mic tratat de psihologie de cartier tin sa evidentiez unele carcateristici umane absolut necesare in ziua de azi (in Romania).
Tinand cont ca munca mea de zi cu zi ma face sa interactionez cu diverse tipuri de oameni, incepand de la muncitori necalificati pana la milionari in euro, am avut ocazia sa ii studiez si sa observ cum reactioneaza la diversi stimuli.Tratatul in sine se vrea o observatie subiectobiectiva asupra respectului la diverse categorii de oameni ai muncii.
In prima parte a acestui tratat vom vorbi despre categoria oamenilor cu venituri mici si medii.
Primul capitol se refera la muncitori.
Muncitorii, asa cum ii defineste si denumirea muncii lor, muncesc (de obicei fizic). Muncitorul este unul din putinii oamenii care mai cunosc notiunea de respect fara frica. Ce vreau sa spun aici este ca acesti oameni simpli vor respecta intotdeauna oamenii care ii respecta (in aceasta categorie nu intra zidarii si cei care lucreaza in constructii). Iti invata repede numele si te vor saluta de fiecare data cu zambetul pe buze. De asemenea vor reactiona pozitiv la o cerere de ajutor din partea colegilor/sefilor/clientilor. Din pacate, pentru lumea "civilizata" in care traim, s-ar putea ca Muncitorul sa fie pe cea mai inalta treapta din punct de vedere respectului de sine si fata de ceilalti.
Capitolul 2 se refera la oamenii de birou (personal tesa)
Din pacate pentru studiul meu e un capitol care nu prea imi place. Acest tip de om al muncii este unul dintre cel mai putin respectos (ma refer aici la respectul sincer nu la cel lingusitor fata de sefi). Din observatiile mele, din punct de vedere psihologic si psihiatric chiar, acestor oameni le lipseste respectul in toate formele lui. Ma refer aici la respectul de sine si respectul fata de ceilalti. Acest tip de om raspunde doar la doi stimuli: injuraturi si sefi. De obicei sunt oameni foarte frustrati, care fac o munca anosta si care nu le aduce nici o satisfactie. Datorita acestui fapt prefera sa isi neglijeze munca, dar in acelasi timp plangandu-se cat de ocupati sunt si tratand cu total dezinteres orice cerere care le-ar putea strica ziua de stat pe facebook si messenger. Astfel intotdeauna vor fi in urma cu ceea ce au de facut si nu vor face ceea ce trebuie decat la stimulentul sef sau stimulentul injuratura. Din pacate pentru acest tip de oameni nu au respect pentru nimeni. Nici macar pentru cei care le ofera respect. Se aduna in gasti, la desele pauze de fumat, si se plang de munca lor, denigreaza toti colegii care nu sunt de fata si injura sefii. Majoritatea dintre ei sufera de depresie dar nu se vor trata niciodata deoarece ei cred ca aceasta este o stare de spirit. Din pacate acest tip de om al muncii este cel mai scazut in clasamentul respectului in munca.

Atat pentru azi.
Va urma....

PS. Acet tratat nu are nici o baza medicala, nu se refera la persoane reale si trebuie tratat ca un pamflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu