joi, 3 octombrie 2013

Stigmatizarea shaormei

Stigmatizarea shaormei sau cum a schimbat televiziunea parerea oamenilor asupra unui produs de mancare.
http://nutritionist.info.ro/wp-content/uploads/2012/11/shaorma.jpg
Cum stiti deja, daca ati citit si restul blogului, aici este spatiu in care imi exprim diverse teorii, observatii si idei.
Inainte de a incepe trebuie sa stiti ca nu detin o shaormerie si nici nu ma plateste nimeni sa fac shaorma sa arate bine :). 
Ultima mea observatie se refera la un produs gastronomic al bucatariei arabe - SHAORMA.

In principiu cam tot ce se mananca in aceea parte a lumii sunt produse foarte bune si recomandate de specialisti.
Intrebarea pe care o pun este: Cum a ajuns shaorma - un mancare araba - un simbol al mancarurilor nocive in Romania. De obicei la televiziune si in viata de zi cu zi, atunci cand oamenii vor sa rada de cineva supraponderal, spun urmatoarele: "Ce ii mai place shaorma...".
Parerea mea, proprie si personala, este ca shaorma este una dintre cele mai sanatoase feluri de mancare de pe piata. Inainte sa imi sariti in cap cititi de ce si in ce circumstante consider shaorma un fel de mancare sanatos.
Caracteristici culinare ale shaormei:
- Pui/vita din carne coapta (nu prajita) la foc mediu.
- Legume si muraturi
- Sosuri
- cartofi prajiti (cred ca adaugati de romani :))

Sa le luam pe rand carne coapta nu prajita - cel mai corect mod de a prepara o carne este (spun studiile) sa o faci la gratar. Carnea din sharoma este preparata asemanator metodei gratarului - fara ulei si alte grasimi. In concluzie este preparata in modul cel mai sanatos. (in acest studiu personal nu discut calitatea carnii folosite de diversi comercianti ci doar despre produs in general)
Legume si muraturi - nimic mai sanatos decat sa mananci legume proaspete (morcov, rosii, castraveti, varza) - o explozie de vitamine. De asemenea muraturile (castraveti murati si chiar gogonele) sunt lucruri pe care le mancam de mii de ani (de cand am gasit sarea).
Sosuri - aici e o mica discutie: daca pui sos de maioneza si ale bombe calorice atunci devine un produs nerecomandat, in schimb daca pui un sos de rosii sau un sos de iaurt sau chiar tzatziki atunci shaorma ta este un fel de mancare sanatos.
Cartofii prajiti - despre ei am de spus un singur lucru: NU ii pune in shaorma. Strici bunatate de amestec de gusturi si iti accelereaza cresterea colacului de salvare.

Prin urmare.. daca mananci o shaorma corect gandita s-ar putea sa fie cel mai sanatos lucru pe care il mananci in acea zi.
QED. Shaorma nu este un fel de mancare nociv daca e mancata corect. Chiar este un fel de mancare sanatos in comparatie cu orice ai manca la Mc sau KFC sau chiar cu sarmalele mamei tale.
Consider ca s-a facut o nedreptate shaormei prin stigatizarea acestui produs. Orice mancare poate fi o mancare sanatoasa atata timp cat alegi cu cap ingredientele.

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. foarte adevărat ce ai scris...mi-a plăcut articolul ;) poţi să adaugi şi nişte reţete culinare sănătoase :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca in trecut ma pricepeam la gatit ... nu am trecut niciodata de stadiul de amator. Asa ca pentru retete culinare sanatoase verificati site-urile de profil. Intre timp va recomand multa salata :) (e foarte sanatoasa)

    RăspundețiȘtergere